0 Proteinler ne işe yarar?

Proteinler ne işe yarar?
· Hücreleri onarır ve yeniler.
· Enfeksiyonlarla savaşan antikorları üretir.
· Hücre içi ve hücre dışı sıvıların ozmotik dengede tutulmasını sağlar.
· Beden fonksiyonlarıyla birlikte, sinir ve kas çalışmalarını koordine eden hormonlar ve enzimler için gereklidir.
Protein Kaynaklı Besinler Hanımlar diyet yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri de diyet esnasında protein alımımızın dengesini sağlamamızdır. Diyet yapmak ve zayıflamak uğruna vücudumuzun ihtiyaç duyduğu proteinden noksan kalmamasına dikkat etmeliyiz. Sizler için bu yazımda diyet yaparken protein ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz besinleri ve proteinin gerekliliğini aktarmak istiyorum.
Vücudun ne kadar proteine ihtiyacı var?

Günlük enerjinin yüzde 10-15’i proteinden karşılanmalıdır. Bütün besin gruplarından tüketen bir kişinin günlük protein ihtiyacı, kilosu başına 1 gramdır. Yani sağlıklı ve dengeli beslenen 60 kilogramlık bir kişinin, günde 60 gram protein tüketmesi yeterlidir.
Enerji sağlamak için fazladan alınan protein, yağa dönüşerek depolanır. Fazla protein tüketen bir vücut suyla birlikte, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi temel minerallerini kaybeder.
Protein kaynakları nelerdir?protein hangi besinlerde bulunur 300x216
Hayvansal kaynakları; yumurta, et, tavuk, balık, süt ve peynirdir. Bunlardan yumurta, et, tavuk ve balık, elzem amino asitleri sağlar.
Bitkisel protein kaynakları; mercimek, kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagiller, fındık, tahıllar, bulgur, tam buğday ekmeğidir. Çok az miktarda da olsa, bazı yeşil sebzelerde protein bulunur ama emilimleri çok düşüktür.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Sanal Teknik Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates